Hello 2022 - Hello Athene

Onze projectmanager Marianne wordt bij ons ook vaak de wandelende Wikipedia genoemd. Zij weet daadwerkelijk álles en is bijna overal op de wereld geweest. Zo ook in Athene. Dit was in 2007 dus werd het hoogtijd voor een 2de bezoek aan de stad van de Griekse goden. Afgelopen oktober heeft zij tijdens een inspectiereis voor jullie de leukste plekjes bezocht, van Plaka tot aan de Riviera. Benieuwd? Lees onze blog verder voor fijne reistips!

Wandelen door Plaka

Een goed begin van een stedentrip is voor mij wanneer je makkelijk en snel meteen vanaf de luchthaven het centrum kan bereiken, en dit zonder hoge taxikosten te hoeven betalen. Dat kan met het fijne metrosysteem in Athene zeker! Lijn 3 brengt je rechtstreeks binnen 40 minuten naar Plaka, het oude centrum.

Wat ook bijdraagt aan een geslaagde stedentrip, zeker als je met een groep collega's op pad bent, is wanneer bijna alles op loopafstand ligt. Het centrum rond Plaka is redelijk klein en zeer overzichtelijk, met pittoreske kleine straatjes en stijlvolle boetiekhotels. Het merendeel van deze hotels hebben prachtige rooftops met uitzicht op de Acropolis. Het hart van Athene ligt toch écht bij Agora. Dit plein werd vroeger gebruikt als marktplein, maar ook voor o.a. verkiezingen en atletische sportwedstrijden.

Riviera, dé congres bestemming

Genoeg over oudheid en historie. Athene heeft namelijk ook een prachtige kust. Ik pak tram 7 richting de Riviera. Tegenovergestelde van het oude centrum met haar vele bezoekers, vind ik hier het échte lokale Griekse leven. Als je de weg goed kent, vind je tussen de woonwijken en de zee uitstekende restaurants en cafés. Ook vind je hier de wat grotere hotels en resorts. Voor een congres of internationale meeting is de Riviera een perfecte bestemming.

Griekse wijnen

Als enorme wijnliefhebber kon ik Griekenland niet verlaten zonder een bezoekje te brengen aan een van de wijngaarden bij Markopoulo. Hier produceren ze o.a. wijnen van de Assyrtiko druif, die bekend staat om zijn resistentie tegen droogte. Dit zorgt voor frisse witte wijnen, heerlijk bij een gegrild stukje vis. Je vindt hier vooral kleine familiebedrijven, waar men met passie en enthousiasme vertelt over het wijnproces, maar ook leuke anekdotes over het land en de cultuur zelf.

Koud bier in Gazi

Door locals laat ik mij vertellen dat de voormalige industriële wijk “Gazi” the place to be is in Athene na zonsondergang. Ik tref hier alternatieve restaurants, theaters in Boheemse sferen met open dak en volle clubs. Na een volmaakte dag ronddwalen door Athene neem ik plaats in één van de hippe bars, en geniet ik heerlijk met de voetjes omhoog van een ijskoud Mythos biertje.

Geschreven door
Marianne van Dijk